
خواص فاضلاب ها :
شناسایی خواص فاضلاب ها از جمله فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی کمک مؤثری است در طرح جمع آوری و روشهای تصفیه آن، که از آن جمله می توان به خواص فاضلاب و فاکتورها و پارامترهای مختلفی چون رنگ، بو، درجه حرارت، درجه اسیدی، میزان اکسیژن محلول، میزان مواد جامد و انواع موجودات زنده در فاضلاب اشاره نمود.
رنگ فاضلاب ( خواص فاضلاب ) :
رنگ فاضلاب معمولاً نشان دهنده عمر آن است. فاضلاب تازه رنگ خاکستری دارد در حالیکه پس از مدتی که فاضلاب گندیده و کهنه شد، رنگ آن تیره می گردد.
بوی فاضلاب ( خواص فاضلاب ) :
بوی فاضلاب ناشی از گازهایی است که در اثر متلاشی شدن مواد آلی بوجود می آید.بوی فاضلاب تازه قابل تحمل تر از فاضلاب کهنه است. بوی فاضلاب کهنه بیشتر ناشی از گاز هیدروژن سولفور می باشد که در اثر فعالیت باکتری های بی هوازی و در نتیجه احیای سولفیت ها تولید می گردد.
در صورتی که به فاضلاب، هوا و اکسیژن کافی برسد، باکتریهای بی هوازی از فعالیت باز ایستاده و به جای آنها باکتریهای هوازی، مواد آلی فاضلاب را تجزیه می نمایند.
گاز کربنیک مهمترین گازی است که از فعالیت این نوع باکتریها تولید میشود و فاضلاب را بی بو می گرداند.
درجه حرارت فاضلاب ( خواص فاضلاب ) :
درجه حرارت فاضلاب معمولاً بیش از دمای آب در همان محیط است.
دمای فاضلاب در سردترین روزهای زمستان غالباً از ۱۰ درجه سانتیگراد کمتر نمی گردد و در روزهای معمولی دمایی در حدود ۲۰ درجه سانتیگراد دارد.
این عمل باعث نامتعادل شدن محیط پذیرنده (اکوسیستم) شده و دگرگونی های نامطلوبی ایجاد می نماید.
دمای زیاد مربوط به تخلیه فاضلابهای صنعتی در محیط مانند فاضلاب مربوط به برجهای خنک کن نیروگاهها و برخی دیگر از صنایع می باشد.
درجه اسیدی( خواص فاضلاب ):
فاضلاب های خانگی تازه معمولاً حالتی خنثی و یا متمایل به قلیائی دارند و تنها در اثر ماندن و گندیدگی، گازهای اسیدی (هیدروژن سولفوره) تولید می کنند.
در تصفیه فاضلاب هایی که در آنها روشهای بیولوژیکی بکار برده می شوند، pH باید در حدی باشد که برای میکروارگانیسم هایی که در تصفیه از آنها استفاده می شود، مناسب بوده و بهترین شرایط زندگی را فراهم نماید.
PH یک محلول از فاکتورهای اساسی در رشد و تکثیر موجودات زنده است.
اکثر موجودات زنده نمی توانند PH بالاتر از ۹/۵ و یا کمتر از ۴ را تحمل نمایند.
معمولاً pH مناسب برای رشد موجودات زنده در حدود ۹۵ تا ۷/۵ است.
اکسیژن محلول ( خواص فاضلاب ):
عملیات تصفیه بیولوژیکی هوازی بستگی کامل به میزان اکسیژن محلول در فاضلاب دارد، لذا آزمایش میزان اکسیژن محلول برای کنترل میزان هوادهی لازم است تا اطمینان حاصل گردد که هوادهی کافی است.
ضمناً از افزایش هواده ای که متضمن مخارج اضافیاست جلوگیری می شود.
میکروارگانیسم های هوازی و بی هوازی هر دو بطور فراوان در طبیعت وجود دارند و در فاضلاب و آبهای آلوده نیز به وفور یافت میشوند.
بنابراین تثبیت شرایط برای واکنشهای هوازی دارای اهمیت است. در غیر اینصورت رشد میکروب های بی هوازی افزایش یافته و نتایج زیانباری بوجود خواهد آمد.
همچنین اندازه گیری اکسیژن محلول در آبهای سطحی که مواد آلوده کننده در آنها ریخته میشود، اهمیت حیاتی دارد تا شرایط هوازی در آنها کاملاً حفظ شود.
کلیه عملیات تصفیه زیستی یا بیولوژیکی هوازی تابعی از میزان اکسیژن محلول در فاضلاب است. لذا در آزمایش میزان اکسیژن محلول برای کنترل میزان هوادهی، لازم است تا اطمینان حاصل گردد که هوادهی کامل بوده و از افزایش هوایی که متضمن مخارج اضافی باشد، جلوگیری گردد.
مواد جامد فاضلاب ( خواص فاضلاب ) :
به کلیه موادی که در اثر تبخیر حجم معینی از فاضلاب در دمای ۱۰۵ درجه سانتیگراد باقی می ماند، مواد جامد در یک فاضلاب اطلاق می شود.
تعیین میزان مواد جامد فاضلاب در طراحی واحدهای مختلف تصفیه خانه به ویژه حوضچه های ته نشینی، دستگاه های صافی و حوضچه های هضم لجن نقش عمده ای دارد.
موجودات زنده فاضلاب علاوه بر مواد جامد، فاضلابها مقدار زیادی موجودات زنده ذره بینی مانند ویروس ها و میکروب ها به همراه دارند که تعداد آنها در هر سانتی متر مکعب از فاضلاب به چندین میلیون می رسد.
این موجودات در تصفیه فاضلاب نقش عمده ای ایفاء می نمایند. برخی از آنها می توانند عامل بروز بیماریهای مختلف باشند .