تلفن 021-88848547   021-88317033

ارسال مواد خریداری شده به سراسر کشور در اسرع وقت

طبقه بندی مواد شیمیایی

مقالات (عمومی)
طبقه بندی مواد شیمیایی

طبقه بندی مواد شیمیایی

طبقه بندی مواد شیمیایی : طبقه بندی مواد شیمیایی بطور عمده به دو گروه بزرگ مواد معدنی و مواد آلی تقسیم بندی می شوند. هر یک از این دو گروه ، در دو مبحث شیمی آلی و شیمی معدنی بررسی می شوند. در این مطالعه ، خواص فیزیکی و شیمیایی مواد آلی و معدنی ، منابع ، طریقه سنتز و واکنش ها و … مورد بررسی قرار می گیرند.

● طبقه بندی مواد شیمیایی آلی در قدیم ، ماده آلی به ماده ای اطلاق می گردید که بوسیله بدن موجودات زنده ساخته می شد. تا اینکه در سال ۱۸۲۸ ، “وهلر” (Wohler) دانشمند آلمانی ، برای اولین بار جسمی به نام اوره به فرمول CO(NH۲)۲ را در آزمایشگاه از یک ترکیب معدنی به نام ایزوسیانات تهیه نمود و از آن پس معلوم شد که می توان مواد آلی را نیز در آزمایشگاه ساخت.

امروزه بیش از یک میلیون نوع ماده آلی شناخته شده است که بسیاری از آنها را در آزمایشگاهها تهیه می کنند. مواد آلی ، به مواد غیر معدنی گفته می شود و با مواد معدنی تفاوتهای کلی در چند مورد دارند.

● طبقه بندی مواد شیمیایی معدنی اگر شیمی آلی به عنوان شیمی ترکیبات کربن ، عمدتا آنهایی که شامل هیدروژن یا هالوژنها به علاوه عناصر دیگر هستند، تعریف شود، شیمی معدنی را می توان بطور کلی به عنوان شیمی عناصر دیگر در نظر گرفت که شامل همه عناصر باقیمانده در جدول تناوبی و همینطور کربن ، که نقش عمده ای در بیشتر ترکیبات معدنی دارد، می گردد.

شیمی آلی – فلزی ، زمینه وسیعی که با سرعت زیاد رشد می کند، به علت اینکه ترکیبات شامل پیوندهای مستقیم فلز – کربن را بررسی می کند دو شاخه را بهم مرتبط می سازد. همانطوری که می توان حدس زد، قلمرو شیمی معدنی با فراهم کردن زمینه های تحقیقی اساسا نامحدود ، بسیار گسترده است.

● مقایسه مواد آلی و مواد معدنی مواد شیمیایی آلی و معدنی با همدیگر تفاوتهای کلی دارند که عبارتند از: در تمام مواد آلی حتما کربن وجود دارد، در صورتی که مواد معدنی بدون کربن بسیارند.

ضمنا در ترکیبات آلی ، اتمهای کربن می توانند با یکدیگر ترکیب شوند و زنجیرهای طویل تشکیل دهند، در حالی که این خاصیت در عناصر دیگر خیلی کمتر دیده می شود. مقاومت مواد آلی در برابر حرارت از مواد معدنی کمتر است. اغلب واکنش های میان مواد آلی کند و دو جانبه یا تعادلی هستند، در صورتی که اغلب واکنش های معدنی تند می باشند.

در ترکیبات آلی ، ممکن است ۲ یا چند جسم مختلف با فرمولهای ساختمانی مختلف ، دارای یک فرمول مولکولی باشند که در این صورت به آنها ایزومر یا هم فرمول گفته می شود. مثلا الکل معمولی C۲H۵OH با جسمی به نام اتر اکسید متیل CH۳OCH۳ همفرمول یا ایزومر است. زیرا هر دو دارای فرمول بسته یا مولکولی C۲H۶O هستند، در صورتی که پدیده ایزومری در ترکیبات معدنی وجود ندارد.

● طبقه بندی مواد شیمیایی آلی عناصر تشکیل دهنده ترکیبات شیمیایی آلی به ترتیب فراوانی مطابق زیر است: فلزات , هالوژنها , C , H , O , N , S , P , As . فراوانترین چهار عنصر N , O , H , C عناصر اصلی سازنده مواد آلی به حساب می آیند.

زیرا اغلب اجسام آلی از این چهار عنصر تشکیل یافته اند و با توجه به همین مطلب ، مواد آلی را به چهار دسته کلی تقسیم می کنیم: ▪ هیدروکربنهای ساده ترکیباتی هستند که فقط از H , C درست شده اند و به همین دلیل ، هیدروکربن شده اند. آنها با فرمول کلی CxHy نمایش می دهند. بسته به اینکه y , x چه اعدادی باشند، هیدروکربنهای گوناگون یافت می شوند.

▪ هیدروکربنهای اکسیژن دار ترکیباتی هستند که از O , H , C درست شده اند و با فرمول کلی CxHyOz نشان داده می شوند. ▪ هیدروکربنهای نیتروژن دار ترکیباتی هستند که از N , H , C درست شده اند و با فرمول کلی CxHyNt نشان داده می شوند. ▪ هیدروکربنهای اکسیژن و نیتروژن دار ترکیباتی هستند که علاوه بر H ، C ، اکسیژن و نیتروژن و با فرمول کلی CxHyOzNt نمایش داده می شوند.

● مواد شیمیایی آلی سمی مواد شیمیایی سنتزی ترکیباتی هستند که در طبیعت یافت نمی شوند و اغلب توسط شیمیدانان از اجسام ساده تر یا فروپاشی مواد ی با ساختار پیچیده تر ، سنتز می شوند. اکثر این مواد مصرف تجاری دارند و بخش اعظم آنها ترکیباتی آلی هستند که از نفت بعنوان منبع اولیه کربن در ساختمان این ترکیبات استفاده شده است.

از ترکیبات آلی سنتزی که سمی هم هستند در مهار انواع آفتها استفاده می شود و سمیت این مواد ، موجب نگرانی از لحاظ سلامتی انسان و سایر موجودات و همچنین آلودگی محیط زیست شده است.

● آفت کشها آفت کشها ترکیباتی هستند که یک موجود نامطلوب را از بین برده و یا با مداخله در فرایند تکثیر آنها ، جمعیتشان را مهار می کنند. خاصیت مشترک تمام آفت کش های شیمیایی این است که فرایند سوخت و ساز مهم موجوداتی را که این مواد برای آنها سمی است، مسدود می کنند. آفت کش ها بطور گسترده در مهار آفتهای کشاورزی مانند علف های هرز و همچنین حشرات مورد استفاده قرار می گیرند. آفت کش های سنتزی از همان اوایل مصرف بعلت تاثیری که در سلامت انسان در اثر مصرف مواد غذایی آغشته با این مواد شیمیایی دارند، موجب نگرانی بوده است.

● تاریخچه استفاده از آفت کش ها یونانیها حدود ۱۰۰۰ سال پیش از میلاد برای ضد عفونی کردن خانه های خود ازحاصل از سوزاندن گوگرد جامد استفاده می کردند. این عمل تا قرن نوزدهم با وارد کردن این عنصر در شمع مورد استفاده قرار می گرفت.

استفاده از آرسنیک و ترکیبات آن برابر مهار حشرات حداقل به سال ۹۰۰ میلادی بر می گردد و از اواخر قرن نوزدهم تا جنگ جهانی دوم کاملا گسترش یافت. سبز پاریس که نمک مس با یون آرسنیک است، حشره کش معروفی است که در سال ۱۸۶۷ معرفی شد. ترکیبات آرسنیک در دهه های ۱۹۳۰ تا ۱۹۵۰ بطور گسترده مورد استفاده قرار می گرفت تا اینکه در سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۵۰ صنایع شیمیایی آمریکا مقادیر زیادی از آفت کش های جدید بویژه حشره کش ها را که ترکیبات آلی کلردار بودند، تولید کردند.

● انواع آفت کش ها آفت کش ها انواع مختلفی دارند، اما پرکاربردترین آنها عبارتند از: ▪ حشره کش ها حشره کش ها هزاران سال است که توسط مردم استفاده می شوند. انگیزه اصلی برای استفاده از آنها ، مهار امراضی است که حشرات ، ناقل آن هستند. مالاریا ، تب زرد و … نمونه هایی از این امراض هستند. عامل دیگر استفاده از حشره کش ها این است که حشرات به محصولات غذایی آسیب می رسانند.

از مهمترین حشره کش ها می توان ترکیبات آلی کلردار مانند ددت را نام برد که در گذشته بصورت گسترده مورد استفاده قرار می گرفت. توکسافنها و سیکلوپنتادی انهای کلردار شده مانند هپتا کلروآلدرین جزء مواد آلی حشره کش ها محسوب می شوند. امروزه از حشره کش های آلی فسفات دار که مدت زیادی در محیط زیست انبار نمی شوند، استفاده می شود.

▪ علف کش ها این مواد اغلب برای از بین بردن علفهای هرز بدون آسیب رساندن به محصولات اصلی بکار می رود. در اوایل قرن بیستم از نمکهای معدنی مثل (سدیم کلرات) بعنوان افشانه های علف کش استفاده می کردند. بعدها ترکیبات آلی آرسنیک دار جای آنها را گرفتند.

ولی امروزه علف کش های معدنی و آلی فلزی بدلیل دوام آنها در خاک از دور خارج شده اند و ترکیبات کاملا آلی جای آنها را گرفته اند که می توان بعنوان مثال به علف کش های تری آزین اشاره کرد که آترازین مشهورترین عضو این گروه برای نابود کردن علفهای هرز مزارع ذرت بکار می رود.

▪ قارچ کش ها قارچ کش ها برای مهار کردن رشد انواع مختلف قارچ ها بکار می رود. گوگرد به شکل گرد و افشانه بعنوان قارچ کش برای مبارزه با زنگ زدگی گردمانند روی گیاهان استفاده می شود. هگزاکلروبنزن بعنوان یک قارچ کش کشاورزی برای محصولات گندم مصرف می شود. از ترکیبات آلی جیوه مانند متیل جیوه هم بعنوان قارچ کش برای محافظت دانه های گندم استفاده می شود.

● تاثیر ترکیبات آلی سمی بر روی محیط زیست در ترکیب اکثر آفت کش های آلی از کلر استفاده می شود. شکستن پیوند کلر و کربن دشوار است و حضور کلر باعث کم شدن واکنش پذیری سایر پیوندها می شود.

هرچند این خاصیت باعث دوام بیشتر آفت کش می شود، اما با وارد شدن ترکیبات آلی کلردار به محیط زیست تخریب آنها بکندی صورت می گیرد و باعث تراکم آنها در محیط زیست می شود. ترکیبات کلردار آلی آبگریزند. اما در چربی ها حل می شوند. این خاصیت سبب جمع شدن آنها در بافت چربی انسان و موجودات دیگر می

این پست برایتان چقدر مفید بود؟

بر روی ستاره ها کلیک کنید

میانگین امتیازات / ۵. تعداد امتیازات

تاکنون امیازی ثبت نشده است شما اولین امتیاز را ثبت کنید

آیا مقاله برای شما مفید بود؟ آن را با دوستان خود به اشتراک بزارید