
شناور سازی ذرات ریز معلق حوضچه فاضلاب :
ذرات ریز معلق که به سختی ته نشین می شوند را می توان با عمل لخته کردن و نیروی بالا برنده حبابه ای بسیار ریز هوا که به ذرات معلق می چسبند در سطح مایع شناور سازی و این مواد جمع شده در سطح حوضچه فاضلاب را با جمع کننده هایی که در سطح حرکت می کنند، جمع آوری نمود.
شناور سازی عکس عمل ته نشینی است و برای جدا کردن مایع از جامد و یا مایع از مایع (بخصوص چربی گیری) بکار می رود.
از این روش زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فاز جدا شونده که بصورت ذرات شناور و یا بصورت مایع دیگری است قابل ته نشینی نباشد.
شناور سازی برای اهداف زیر بکار برده میشود:
الف) حذف الیاف و مواد سبک و شناور در فاضلاب
ب) حذف چربی و روغن
ج) تغلیظ لجن بوسیله شناور سازی لجن
عمل شناور سازی بر اصل معلق کردن و بر روی سطح مایع اوردن فاز جدا شونده بطور طبیعی و یا بوسیله حباب های هوا، صورت می گیرد و با توجه به کیفیت فاز جدا شونده، میتوان این روش جداسازی را با توجه به اینکه بوسیله هوا انجام گرفته و یابدون هوا و یا تحت فشار انجام شده و یا تحت فشار اتمسفریک، تقسیم بندی نمود.
در واحدهای شناور سازی توسط ایجاد خلاء ابتدا فاضلاب یا بهم زدن مکانیکی هوادهی می شود (در حدود ۳۰ ثانیه) و در لحظه ای که فاضلاب از هوا اشباع است وارد حوضچه خلاء با فشار حدود ۰/۳ اتمسفر شده که این خلاء حباب های هوا را بالا آورده و سبب شناور سازی ذرات ریز معلق می شود .
نظر به اینکه انحلال هوا در آب در صفر درجه سانتیگراد تقریباً بیش از ۲ برابر آن در ۳۰ درجه سانتیگراد است، با مساوی بودن همه عوامل دیگر، درجه حرارت فاضلاب در فرآیند شناور ساختن عامل مهمی در کارائی فرایند شناور سازی است.
همانطور که ملاحظه می گردد معمولاً شناور سازی به کمک هوا صورت میگیرد، ولی روش های شناور سازی ساده و با کمک تجهیزات مکانیکی از جمله /CPو API نیز در تصفیه فاضلاب های صنعتی نقش دارند.
در تصفیه خانه های فاضلاب صنعتی معمولاً از شناور سازی برای حذف چربی و روغن استفاده می شود. در این موارد سیستمهایی مثل A.Pl (شناور سازی عادی با مکانیزم جمع آوری روغن از روی سطح آب) و یا /CP(صفحات موجدار که بصورت موازی در کانال قرار می گیرند) به خصوص در تصفیه پساب پالایشگاه های نفت و پتروشیمی، کاربرد زیادی دارند.
نکته :
برخی مواد معلق به سهولت روی سطح آب شناور نشده و برای کمک به شناورسازی، انعقاد ولخته سازی، استفاده از مواد منعقد کننده مانند املاح آلومینیوم ( سولفات آلومینیوم ) و یا آهن ضروریست بنابراین، ذرات معلق درشت تر شده و آسان تر شناور میشوند.
سیستم شناور سازی با هوای محلول (تحت فشار)(DA.F) از هوای تحت فشار استفاده می نماید و کاربردهای فراوانی دارد.
به ویژه برای تغلیظ لجن و نیز برای جداسازی ذرات و مواد شناوری که دانسیته نزدیک به آب دارند(و یا بعضا از آب سنگین تر هستند) بکار برده می شود(بعنوان مثال، حذف چربی و روغن در کشتارها و در تصفیه فاضلاب کارخانجات روغن نباتی) در فرآیند شناور سازی با هوای محلول (تحت فشار)، ابتدا هوا در حجم معینی در فاضلاب حل گردیده و سپس فاضلابی که با هوای تحت فشار مخلوط می شود .
وارد مخزن شناورسازی شده و فشار به مقدار اتمسفر یک کاهش داده میشود تا هوای حل شده در آب بصورت حباب های ریز از محیط خارج و به سطح آب صعود نماید.
حبابهای هوا به ذرات معلق شناور در فاضلاب چسبیده و باعث سبک شدن این ذرات و صعود آنها به سطح آب می شوند.
به این ترتیب ذرات شناور شده و از سطح آب بوسیله مکانیزم مکانیکی و یا بوسیله سرریز جدا میشوند.
در سیستم های شناور سازی به کمک هوا(DAF)، محاسبه میزان هوای مورد نیاز، علاوه بر محاسبه سطح مخزن ضرورت دارد.