
فاضلاب و آلودگیهای بشری
فاضلاب و آلودگیهای بشری :در جوامع بشری در اثر فعالیتهای انسانی، مقادیر زیادی مواد زائد بشکل های جامد، مایع و یا گاز تولید شده و وارد محیط زیست می شود.
بخش مایع آن تحت عنوان فاضلاب، در واقع همان آب مصرفی جامعه است که در نتیجه کاربردهای مختلف آلوده میشود.
مصرف آب در واحدهای مسکونی، تجاری، صنعتی و کشاورزی بسیاری از ناخالصیها را ممکن است به آن وارد نماید که در صورت دفع بی رویه به محیط زیست خطرات قابل ملاحظه ای را بدنبال خواهد داشت.
تجزیه برخی از این ناخالصیها فاضلاب و آلودگیهای بشری می تواند به ایجاد بوی تعفن منفجر شود. به علاوه فاضلاب گاهی محتوی میکروارگانیسمهای مختلف بیماری زا، مواد سمی، مواد مغذی محرک رشد گیاهان آبزی، مواد معلق، مواد شناور و بسیاری دیگر می باشد.
حجم آب مصرفی توسط واحدهای صنعتی سالانه حدود یک میلیارد متر مکعب برآورد میشود که با احتساب بازگشت هشتاد درصد آن به صورت فاضلاب به محیط زیست و با توجه به اینکه هر متر مکعب فاضلاب می تواند چهل تا پنجاه برابر حجم خود را آلوده نماید، نقش آن در لطمه بر منابع آب و خسارت بر محیط زیست آشکارتر می شود.
هزینه های رفع این آلودگیها بشری بر دوش نسل کنونی و آیندگان تحمیل خواهد شد. برخی از ترکیبات دارای درجه سمیت بالا بوده و نفوذ آن به مقدار کم موجب آلودگی و بیماری زایی حجم بزرگی از آب می شود.
به عنوان مثال ورود یک گرم جیوه می تواند یک میلیون لیتر آب را آلوده و غیر قابل آشامیدن نماید.
نکته :
بسیاری از واحدهای بزرگ صنعتی مجهز به سیستم تصفیه فاضلاب می باشند متاسفانه در اکثر مواقع کیفیت فاضلاب خروجی با استانداردهای محیط زیست مطابقت نمی نماید.برخی دیگر از واحدهای دارای واحد تصفیه فاضلاب نیستند و با توجه به وجود ترکیبات مواد شیمیایی و سمی و وجود عناصر سنگین و مواد آلی در آن می توانند خسارات جبران ناپذیری به بار آورند.
در همه کشورها رقابت زیادی در زمینه درخواست بودجه برای توسعه پایدار وجود دارد. در طول سالها به طور فزایندهای آشکار شده است که تصفیه فاضلاب به روشهای ساده و کم هزینه به معنی تصفیه آن با کیفیت پایین نیست.
آب مصرفی شهری ، صنعتی و یا کشاورزی ممکن است به منابع اولیه خود برگردانده شود، لیکن احتمالا”همان قبلی نخواهد بود بلکه مایع یست که علاوه بر ترکیب آب مصرفی، محتوی موادی است که در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرد و یا محتوی مقادیری از ۷۰ تا ۸۰ درصد آب مواد اولیه مصرفی در صنایع میباشد.
در جوامع در حال رشد. مصرفی به دورریزهایی که باید از جامعه به نحوی دور شود تبدیل میگردد. چنانچه این دورریزها، حاصل فعالیتهای زندگی روزمره باشد، به آن فاضلاب شهری و دورریزهای مایع حاصل از فعالیتهای صنعتی به فاضلاب صنعتی و دورریزهای حاصل از تولیدات کشاورزی به فاضلاب کشاورزی معروفند.
توجه :
در فاضلاب شهری علاوه بر ترکیب شیمیائی آبهای مصرفی، موادی چون پروتئین، کربوهیدرات، چربی، مواد شوینده و سایر موادی که در زندگی روزمره مورد استفاده قرار می گیرد مشاهده میشود.
در فاضلابهای صنعتی نیز مقادیری از مواد اولیه صنعتی وجود خواهد داشت و در فاضلاب های کشاورزی باقیماندن موادی که به عنوان بارور کننده زمین به کار رفته و یا موادی که در از بین رفتن افات نباتی به مصرف رسیده است، دیده می شود.درفاضلاب های شهری و صنعتی، علاوه بر موارد ذکر شده انواع میکروارگانیسم های موجود در جهازهاضمه انسان که بعضا بیماریزا هستند نیز مشاهده میگردد.
معمولا به هرگونه تغییری که در کیفیت منابع آبی در اثر تخلیه فاضلاب و آلودگیهای بشری گوناگون رخ دهد به نحوی که دیگر از این منابع نتوان به سادگی آب مورد نیاز را تامین نمود، آلودگی گفته میشود یکی از مهمترین عواملی که در حال حاضر باعث ارتباط بین انسانها شده است، آلودگی محیط ناشی از دفع نادرست و غیربهداشتی فاضلابهاست.
امروزه در بسیاری از سمینارهای جهانی، یافتن راه حل مبارزه با آلودگی محیط زیست ( اکوسیستم) مورد بحث و گفتگو قرار می گیرد.البته تنها آب نیست که در خطر آلودگی دفع نادرست فاضلاب قرار دارد، بلکه خاک و آبهای زیرزمینی نیز از این آلودگی ها بی نصیب نخواهند ماند.