
تهیه شیر پاستوریزه بازسازی شده :
شیر پاستوریزه بازسازی شده برای ممالکی که از نظر دامپروری و به طور کلی تولید شیر در مضیقه می باشند بسیار مناسب است.
برای تهیه شیر پاستوریزه بازسازی شده از پودر شیر پس چرخ که در حرارتهای پائین در برجهای پاشنده خشک شده و هم چنین از خامه یا روغن چربی شیر و آب استفاده می شود.
مواد فوق را بر حسب درصد معینی که در شیر تازه وجود دارد (حدود ۱۲ تا ۱۴ درصد کل ماده جامد) محاسبه و به آب ۳۲ درجه اضافه و به خوبی مخلوط می کنند.
بهتر است ابتدا پودر شیر پس چرخ به تدریج و با آب ولرم مخلوط شود و کره و یا خامه شیرین را حرارت داده و به صورت ذوب شده به محلول شیر پس چرخ اضافه می کنند و مخلوط فوق را در حرارت ۶۲ تا ۶۵ درجه سانتی گراد و فشار ۱۷۵ کیلوگرم به سانتیمتر مربع هموژنیزه و سپس با روش طولانی و متقاطع پاستوریزه کرده و پس از خنک کردن در درجه حرارت ۴ درجه سانتی گراد بسته بندی می نمایند.
این شیر را هم چنین می توان با روش های مختلف پاستوریزه کردن سریع پاستوریزه و بسته بندی نمود.
ممکن است این شیر در قوطی های حلبی بسته بندی و درزبندی گردد و در حرارت ۱۱۸ تا ۱۲۰ سانتی گراد به مدت ۱۵ دقیقه در اتوکلاو استریل شود.
بنابراین این شیر استریل را در حرارت معمولی اتاق می توان برای مدتها نگهداری نمود.
طرز تهیه و استفاده از اجزاء شیر :
هر یک از اجزاء شیر مانند لاکتوز ، کازئین ، پروتئین های آب پنیر و چربی را می توان از شیر استخراج و به مصارف گوناگونی رسانید.
این اجزا را می توان به طور مستقل در اکثر غذاهای تازه یا فرایند شده به کار برد و لذا بافت، طعم و مزه مطلوب و مغذی تری را می توان فرموله نمود.
این عمل بیشتر در کشورهایی رونق دارد که از نظر دامپروری و شیرواری غنی بوده و اضافه بر استفاده مستقیم از شیر گاو داشته باشند.
بعضی از رژیم های غذایی برای گروه خاصی از مردم را می توان از اجزاء شیر تهیه نمود. در شرایط بسیار استثنایی از نظر گرسنگی و در مناطق عقب افتاده می توان با مخلوط کردن شیر خشک بدون چربی و شکر در آب و خوراندن به مردم به خصوص خردسالان تعداد زیادی را از خطر بیماری های تغذیه ای و احیانا مرگ نجات بخشید.
امروزه اجزاء ایزوله شده شیر از قبیل پروتئین و چربی آن را در فرمولاسیون شیر نوزاد به طرق مختلف به کار می برند. از لاکتوز شیر در صنعت بستنی سازی و اضافه کردن به شیرهای غلیظ استفاده می شود.
پروتئین های آب پنیر را که به راحتی می توان استخراج نمود در صنایع شیرینی پزی یا پنیرسازی و بستنی سازی می توان استفاده نمود و بالاخره کازئین استخراج شده از شیر نه تنها مصرف خوراکی دارد بلکه در صنایع مختلف دیگر از قبیل پارچه بافی، چسب سازی و پلاستیک و غیره استفاده می کنند.